5 Βιβλία για τον Πόλεμο και την Ειρήνη

 

CollageMaker_20191016_235154045

Ο Οκτώβριος είναι μήνας γκρίζος, είναι μήνας επετείου της αρνητικής απάντησης του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά το 1940 απέναντι στο ιταλικό τελεσίγραφο που αξίωνε ελεύθερη είσοδο των στρατευμάτων του Άξονα στη χώρα μας και είναι και μήνας μνήμης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επίθεση των Γερμανικών στρατευμάτων στην Πολωνία στις αρχές του Σεπτέμβρη του 1939 ολοκληρώνεται μέσα στον Οκτώβριο με επιτυχία ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη παρατηρεί μουδιασμένη την γενίκευση του πολέμου στην Ευρώπη. Ξεχωρίσαμε πέντε παιδικά και εφηβικά βιβλία με αντιπολεμικό περιεχόμενο και μήνυμα που αξίζει να περάσουν από τα χέρια των παιδιών σας. Κάποια ίσως είχαν περάσει κ από τα δικά σας χέρια όντας μαθητές.

 

Αριστοφάνη Ειρήνη, Διασκευή της Σοφίας Ζαραμπούκα

Εκδόσεις Πατάκη, 2015 (στη φωτογραφία φαίνεται η παλιά έκδοση από τις εκδόσεις Κέδρος)

Για ηλικίες 4-8

received_108668870076209

Η Σοφία Ζαραμπούκα, με τις πολύχρωμες ολοσέλιδες, όλο χιούμορ ζωγραφιές της και με πολύ απλά λόγια, διηγείται στα μικρά παιδιά την υπόθεση από μερικές κωμωδίες του σατιρικού ποιητή. Μιλάει για το Διόνυσο που κατέβηκε στον Άδη να φέρει πίσω τον Ευριπίδη, για την Ειρήνη και τη Λυσιστράτη, τονίζοντας το αντιπολεμικό τους πνεύμα, για τους Όρνιθες, για τον Πλούτο. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

 

Το Έπος του’40 του Φίλιππου Μανδηλαρά

Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2012

Για 5-7 ετών

received_530284804104135

Οι περιπέτειες του έπους του 1940 με χαριτωμένα και απλά στιχάκια, από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών:
Στην Αλβανίας τα βουνά πολέμησε με ανδρεία,
σ’ όλους απέδειξε της ψυχής του την αξία.
Για την πατρίδα του ήξερε πως πολεμούσε,
ενάντια σ’ έναν εχθρό που αγέρωχα κοιτούσε. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Το Άδειο Μπουκάλι της Ειρήνης Μάρρα

Εκδόσεις Πατάκη 1996

Για 9-12 ετών

9789603609308-200-0158026

Το άδειο μπουκάλι κρύβει ένα μεγάλο μυστήριο. Αλλά ποιο; Από τα δύο αδέρφια που ζουν με τη μητέρα τους στην Πλάκα, στα χρόνια της Κατοχής, ο Παντελής, ο μεγάλος – 16 χρονών -, ξέρει, καταλαβαίνει πολλά. Μα ο μικρός, ο Γιώργος, – 8 χρονών – δεν καταλαβαίνει καθόλου γιατί γίνεται πόλεμος, γιατί πεινάει ο κόσμος, ποιοι ρίξανε τον αδερφό του στη φυλακή, γιατί δεν μπορεί να παίξει με την Γκρέκα, που είναι Γερμανίδα, γιατί οι ξένοι τους παίρνουν τις αρχαίες πέτρες τους. . . Και προπαντός τι ρόλο παίζει αυτό το μπουκάλι που με τόση μυστικότητα του εμπιστεύτηκε ο αδερφός του. Τι μυστικό κρύβει άραγε αυτό το μπουκάλι; Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 1996 (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο).

 

Κόκκινη Κλωστή Δεμένη της Ζωρζ Σαρρή

Εκδόσεις Πατάκη, 2012

Για ηλικίες 12+

E1CB242BBC4A25B056E75DE8E33BAC5C

«… Εμείς δε γονατίσαμε σκυφτοί
τα πόδια να φιλήσουμε του δυνατού
σαν τα σκουλήκια που πατεί μας…»
τραγουδούσαν τους στίχους του Παλαμά τα σκλαβωμένα Ελληνόπουλα. Ιστορίες από τα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης: μας μιλάνε για την πεινασμένη Ζωή ( την ηρωίδα του “Όταν ο ήλιος…”), που έτρωγε το φαγητό του σκύλου, για τον Αθηνόδωρο, το κουνέλι της, που δεν τον άφηνε να πεινάσει, για τα παιδιά της Αθήνας που αγωνίστηκαν για τη Λευτεριά… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Το Αγόρι με τη Ριγέ Πιτζάμα του John Boyne

Εκδόσεις Ψυχογιός, 2017

Για ηλικίες 14+

to-agori-me-ti-rige-pitzama-9786180122206-200-1277839

Ο εννιάχρονος Μπρούνο δεν έχει ιδέα για την Τελική Λύση ή το Ολοκαύτωμα. Δε γνωρίζει για τον εφιάλτη που ζουν οι λαοί της Ευρώπης εξαιτίας της χώρας του. Το μόνο που ξέρει είναι ότι αναγκάστηκε να μετακομίσει από το άνετο σπίτι του στο Βερολίνο σ’ ένα οίκημα σε μια απομονωμένη περιοχή, όπου δεν έχει τίποτε να κάνει και κανέναν για να παίξει. Μέχρι τη στιγμή που συναντά τον Σμούελ, ένα αγόρι που ζει στην άλλη μεριά του συρματοπλέγματος και που, όπως κι άλλοι άνθρωποι εκεί, φορά μια στολή σαν ριγέ πιτζάμα. Η φιλία του Μπρούνο με τον Σμούελ θα τον οδηγήσει από την αθωότητα σε μια σκληρή αποκάλυψη και θα τον αναγκάσει να γίνει άθελά του μέρος μιας αποτρόπαιης κατάστασης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Προσωπικά,θα πρότεινα και την ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο αυτό για τους έφηβους αναγνώστες αλλά και για τους γονείς.

Καλές αναγνώσεις!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s