Ένας Αρκούδος Μια Φορά|Ελένη Γερουλάνου & Ίρις Σαμαρτζή

IMG_20191005_083209

Ο αρκούδακος μου, ο σνομπ Λονδρέζος, που δεν καταδέχεται να κάνει παρέα με τα επαρχιώτικα παιχνίδια, έγινε φίλος από την πρώτη στιγμή με Έναν Αρκούδο Μια Φορά. Τον πήρε αγκαλιά και κάθισε να διαβάσει την ιστορία του στην κουνιστή πολυθρόνα. Πρόκειται για έναν αρκούδο με ξεθωριασμένο λουτρ ύφασμα, γδαρμένα πατουσάκια και μια τσαλακωμένη, γαλάζια κορδέλα στο λαιμό και όλως παραδόξως ο δικός μου ο Λονδρέζος τον αγάπησε αμέσως.

“How do you do?” έκανε με άπταιστη Cockney προφορά ο αρκούδος με την γαλάζια κορδέλα.

“How do you do?” αποκρίθηκε με British Posh αξάντ ο δικός μου “Μα μιλάτε την αγγλική;”ρώτησε με πρόδηλο δισταγμό.

“Μα φυσικά, γεννήθηκα στην Chad Valley, τη γνωστή παιχνιδοκατασκευαστική εταιρεία κάπου στα 1938 ή λίγο πιο μετά αλλά δεν ενθυμούμαι καλά πια. Μετανάστευσα στην Ελλάδα λίγο αργότερα και έγινα φίλος ενός βρέφους. Υπήρξαμε αχώριστοι φίλοι για χρόνια ολόκληρα μέχρι που το βρέφος έγινε παιδί, το παιδί έφηβος και εγώ κατέληξα πάνω στις άσπρες φέτες ενός καλοριφέρ να ζεσταίνεται ο πωπός μου τους χειμώνες και να δροσίζεται τα καλοκαίρια” είπε με μια δόση νοσταλγίας ο αρκούδος με τη γαλάζια κορδέλα.

“Ω λυπάμαι πολύ… Νομίζω μοιάζουν οι ιστορίες μας. Και εγώ πλέον κοσμώ ενα ράφι” αντιγύρισε ο δικός μου ρίχνοντας μου μια λοξή ματιά. “Συνέχισε παρακαλώ την ιστορία σου”.

“Πάει καιρός όμως που ο φίλος μου έφυγε και όταν ήρθαν οι συγγενείς του να καθαρίσουν,με πέταξαν στα σκουπίδια. Δεν καταλάβαιναν, βλέπεις…’ είπε και ευθύς η φωνή του κόμπιασε.

“Δεν κατάλαβαν ότι είστε ένας ευγενής εκ τας Αγγλίας” πετάχτηκε ο δικός μου ο Λονδρέζος  γκρινιάρης.

“Όχι, δεν κατάλαβαν το δέσιμο που είχαμε. Δεν κατάλαβαν τη φιλία που καλλιεργήσαμε, τα βράδια που περάσαμε αγκαλιά όταν έξω έβρεχε, τους εφιάλτες που παλέψαμε μαζί, τα μυστικά που μου εξομολογήθηκε, τις ιστορίες που σκαρφιστήκαμε” είπε με μια νοσταλγία στη φωνή. “Ευτυχώς, με μάζεψε η Μαρία Αργυριάδη από τα σκουπίδια και μου χάρισε μια στέγη εδώ στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών”.

 

Αυτή τη συνομιλία άκουσα χτες το πρωί ανάμεσα στον αρκούδο μου και τον αρκούδο με τη γαλάζια κορδέλα που βρήκαμε μέσα στο παραμύθι Ένας Αρκούδος Μια Φορά σε κείμενο της Ελένης Γερουλάνου και εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών. Η ιστορία αφορά έναν αρκούδο που ξεκινάει να βρει το δρόμο για το σπίτι του όταν πηδάει από ένα κουτί δίπλα στην ανακύκλωση. Συναντά ένα ναύτη σε ένα πολεμικό πλοίο, έξι πάπιες σε ένα αγρόκτημα, την Αντιγόνη την αλεπού στο σταθμό των τρένων και ενώ όλοι προθυμοποιούνται να του κάνουν παρέα, αυτός ευχαριστεί ευγενικά και δηλώνει ότι ψάχνει τον δρόμο για το σπίτι. Στο τέλος της περιπέτειας του φτάνει σε έναν πύργο (κατοικία Κουλούρα στο Παλαιό Φάληρο και νυν Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών) που ξεχειλίζει από γέλια, μουσικές και άρωμα γιασεμιού. Βρήκε τελικά το σπίτι του ο αρκούδος;

Το κείμενο είναι  λιτό και ευκολοδιάβαστο ενώ ταυτόχρονα η εικονογράφηση, που αποτελεί συνδυασμό κολάζ, φωτογραφιών και εικόνων, απλά έξοχη (από τις καλύτερες δουλειές της ταλαντούχας Ίριδας Σαμαρτζή). Η ιστορία του αρκούδου με τη γαλάζια κορδέλα ανοίγει χαραμάδες στις πόρτες της μνήμης και μια ευωδία αθωότητας κατακλύζει τον ενήλικα αναγνώστη. Ένα επιπλέον ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αποτελεί η χρονογραμμή στο τέλος της ιστορίας με πληροφορίες για κάποια από τα παιχνίδια-εκθέματα όπως η πήλινη κουδουνίστρα σε σχήμα κουκουβάγιας που χρονολογείται από τα 1400 π.Χ. και το χειροποίητο κουκλόσπιτο του Μιλτιάδη Απέργη από τη δεκαετία του 1930. Συνιστάται για μικρούς και μεγάλους, ίσως πιότερο για μεγάλους οι οποίοι στις σελίδες του βιβλίου ενδέχεται να δουν κάποιο δικό τους παιδικό παιχνίδι. 

 

Συγγραφέας: Ελένη Γερουλάνου

Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή

Εκδόσεις: Πατάκη

Ημερομηνία έκδοσης: 11/2018

Σελίδες: 32

ISBN: 9789601680224

 

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s