Λουδοβίκος ο Πρώτος|Olivier Tallec

img_20181221_092200

 

Μια μέρα που φυσούσε δυνατά, μια μικρή γαλάζια χάρτινη κορώνα προσγειώθηκε στην κεφαλή του Λουδοβίκου του Αρνιού και κάπως έτσι ο Λουδοβίκος ο Αρνής έγινε Λουδοβίκος ο Πρώτος. Σκέψεις πολλές κατέκλυσαν το μυαλό του Λουδοβίκου του Πρώτου για το τι έπρεπε να έχει και τι όφειλε να πράξει ως βασιλιάς. Πρώτον, του έλειπε ένα σκήπτρο και ένας θρόνος γιατί η δικαιοσύνη είναι σπουδαίο πράγμα και, ναι, μάλλον ένα βασιλικό κρεβάτι θα του χρειαζόταν για να ξεκουράζει το κορμί του.

Ένα συναρπαστικό παραμύθι του Γάλλου συγγραφέα Olivier Tallec, το οποίο μέσα  από την λιτότητα της αφήγησης και την ευφράδεια των εικόνων αποτυπώνει το συχνά τυχαίο της εξουσίας αλλά και την αλαζονεία που πολλές φορές επιφέρει καθώς παρακολουθούμε τον ήρωα Αρνή να αποκτά την κορώνα εύκολα με το φύσημα του ανέμου αλλά και το ίδιο εύκολα να την χάνει. Γυρνώντας κάθε σελίδα , βλέπουμε τον Λουδοβίκο να γίνεται ολοένα και πιο αλαζόνας και αυταρχικός. Ξεκινά θέλοντας απλά υλικά αγαθά όπως ένα κρεβάτι να κοιμάται, συνεχίζει να σκαρφίζεται μεγαλόπνοα σχέδια για απονομή δικαιοσύνης και γρήγορα καταλήγει να σκέφτεται πως θα υποκλίνονται οι πρέσβεις των υπόλοιπων ζώων μπροστά του, από που θα παραγγείλει λιοντάρια για να κυνηγά και πως θα εφαρμοστεί το διάταγμα του για να τον περιτριγυρίζουν μόνο τα ωραιότερα πρόβατα ενώ τα πιο άσχημα θα πρέπει να διωχτούν μακριά. Το ονειροπόλημα διακόπτεται βίαια όταν η γαλάζια κορώνα παρασέρνεται και πάλι από τον άνεμο και αυτή τη φορά προσγειώνεται στο κεφάλι… ένος λύκου.

Βαθιά πολιτικό (τι δεν είναι εξάλλου;), απίστευτα έξυπνο, ζεστά χρώματα, λιτός λόγος, με λίγα λόγια ένα μοναδικό παραμύθι που θυμίζει ψυχογράφημα πολιτικών του 20ου αιώνα και μοιάζει να απευθύνεται πιο πολύ σε ενήλικες παρά σε παιδιά. Κυκλοφορεί σε εξαιρετική μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου από τις εκδόσεις Angelus Novus και ασφαλώς αξίζει μια θέση στις βιβλιοθήκες σας.

 

Συγγραφέας: Olivier Tallec

Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Εκδόσεις: ANGELUS NOVUS

Χρονολογία Έκδοσης :2016

Αριθμός σελίδων: 36

Ηλικίες : 3-99 ετών

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s