Πώς Να Είσαι Λιοντάρι|Ed Vere

received_273007086729537~2

Ο πολυβραβευμένος Βρετανός συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων, Ed Vere, έγραψε πρόσφατα ότι με το βιβλίο του Πώς Να Είσαι Λιοντάρι ήθελε να πει στα παιδιά ότι “υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είστε ο εαυτός σας. Μην φοβάστε να το δείξετε. Αν είστε ήρεμοι, ευγενικοί ή ονειροπόλοι, όλα είναι αποδεκτά. Ήθελα να δείξω πως μπορείτε να αντισταθείτε στις πιέσεις να συμμορφωθείτε, να υπερασπιστείτε τον άνθρωπο που θέλετε να γίνετε. Να σκέφτεστε μόνοι σας και να μην δέχεστε άκριτα τις γνώμες άλλων μονάχα επειδή έτσι ταιριάζετε πιο εύκολα σε ένα σύνολο”. [1]

Μεγάλη εμπορική επιτυχία, μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, με υποψηφιότητες για τα πλέον δημοφιλή και έγκυρα βραβεία παιδικών βιβλίων της Γηραιάς Αλβιώνας Carnegie and Greenaway Medals, το Πώς Να Είσαι Λιοντάρι είναι ένα ξεχωριστό παραμύθι. Μια όμορφη και δυνατή ιστορία αυτή του Λέοντα που του αρέσει να περπατάει μόνος του, να νιώθει τον ήλιο στην πλάτη του και το γρασίδι στις πατούσες του. Ένα διαφορετικό λιοντάρι που απολαμβάνει να ονειροπολεί, να σκαρφίζεται ποιήματα και να αράζει στο λόφο της σκέψης.

Αυτός, λοιπόν, ο αλλοιώτικος Λέοντας γίνεται φίλος με μια πάπια, την Μαριάννα και όταν τα υπόλοιπα λιοντάρια το ανακαλύπτουν, βρυχώνται και του υπενθυμίζουν πως πρέπει να είναι άγριος και να κάνει την πάπια μια μπουκιά. Ο Λέων, ωστόσο, αρνείται να αλλάξει, αρνείται να πάψει να είναι ευγενικός και φυσικά δεν δέχεται επ’ ουδενί να κατασπαράξει την Μαριάννα! Πώς θα πείσει τους άλλους νταήδες λέοντες; Τι θα τους προτείνει; “Κάποιοι λένε ότι οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουνε τον κόσμο. Ο Λέων όμως λέει ότι αν οι λέξεις σε κάνουν να σκέφτεσαι, τότε ναι, μπορούν να αλλάξουνε  τον κόσμο.”

Εκδόσεις: Πατάκης

Συγγραφέας: Vere Ed

Εικονογράφος: Vere Ed

Μετάφραση:  Παπαγιάννη Μαρία

Ηλικίες: 3-7

[1]https://www.penguin.co.uk/articles/children/2018/why-we-should-celebrate-and-listen-to-quiet-voices-by-ed-vere/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s