Η Πόλη Που Έδιωξε Τον Πόλεμο του Αντώνη Παπαθεοδούλου

received_2268561363377086

Τι συμβαίνει όταν ο πόλεμος επισκέπτεται μια πόλη της οποίας οι δρόμοι αλλάζουν κατεύθυνση, το άγαλμα κοκκινίζει μπροστά σε επισκέπτες και το συντριβάνι χορεύει στους ρυθμούς του ραδιοφώνου;

Η Πόλη Που Έδιωξε Τον Πόλεμο του Αντώνη Παπαθεοδούλου σε εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά αποτελεί ένα πρωτότυπο, αντιπολεμικό και πολυβραβευμένο παραμύθι με τις εικόνες να συνομιλούν εποικοδομητικά με την ιστορία. Η αφήγηση γίνεται αβίαστα και με χιούμορ και το κείμενο παραμένει πάντοτε επίκαιρο και στο βάθος καυστικό. Κάθε σελίδα μοιάζει με πολύχρωμο κολάζ πάνω σε χαρτί του μέτρου και ενθαρρύνει τους μικρούς αναγνώστες να δημιουργήσουν και οι ίδιοι συνέχεια στην ιστορία.

received_638813863180176~2

Πρόκειται για μια πόλη με πεζοδρόμια που μεγάλωνουν όταν τα  παιδιά πάνε εκδρομή, μια πόλη όπου τα δέντρα στα πάρκα ψιθυρίζουν ιστορίες και το σκανταλιάρικο συντριβάνι, πάντα άσος στην σκοποβολή, ποτίζει όλες τις γλάστρες των μπαλκονιών. Το μουσείο της περιέχει πορτρέτα που αλλάζουν ανάλογα με τον άνθρωπο που τα κοιτά και το ταχυδρομείο δύναται να αλλάξει το περιεχόμενο των επιστολών και να γράψει μόνο αλήθειες. Σίγουρα πρόκειται για μια ασυνήθιστη πόλη που επιφυλάσσει μία ασυνήθιστη υποδοχή στον πόλεμο και τους στρατηγούς του και  που στο τέλος τον νικά χωρίς να χρειαστεί καν να τον πολεμήσει.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό ειναι το γεγονός ότι τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν την δική τους πόλη με θέατρο, δημαρχείο, παραλίες, να σκαρφιστούν εκπλήξεις για τους πολίτες της και να αφήσουν τη φαντασία τους να αναλάβει δράση. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και απευθύνεται σε ηλικίες 3-10.

received_896818260507341~3

 

One comment

Leave a comment