Ο ερωτευμένος βάτραχος του Μαξ Βέλθουις

43763463_1092745257560225_7780019913069953024_n (1)

Γραμμένο και εικονογραφημένο από τον Δανό συγγραφέα Μαξ Βέλθουις στα 1989, Ο Ερωτευμένος Βάτραχος αποτελεί ένα από τα εικοσιένα βιβλία της σειράς Ο Βάτραχος. Ο κοσμοπολίτης και πολύγλωσσος Βέλθουις δημιουργεί αβίαστα μία καλαίσθητη και συνάμα απλή ιστορία εισάγοντας το θέμα του έρωτα στους μικρούς αναγνώστες με ένα ανεπιτήδευτο και απέρριτο τρόπο. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση του Μάνου Κοντολέων.

Η ιστορία πραγματεύεται τον έρωτα του Βατράχου ο οποίος τις τελευταίες μέρες νιώθει κάπως περίεργα· θέλει να γελάσει και να κλάψει μαζί , η καρδιά του χτυπάει πιο γρήγορα από ότι συνήθως, άλλοτε πάλι ζεσταίνεται και άλλοτε κρυώνει. Ο Λαγός του αποκαλύπτει ότι όλα αυτά είναι συμπτώματα… έρωτα. Μόνο τότε ο Βάτραχος συνειδητοποιεί ότι είναι στα αλήθεια ερωτευμένος και μάλιστα με την Πάπια. Το Γουρουνάκι επιμένει οτι οι πάπιες είναι λευκές και οι βάτραχοι πράσινοι και συνεπώς διαφορετικοί, ωστόσο ο Βάτραχος δεν μοιάζει να ενοχλείται. Έτσι λοιπόν, αφήνει ζωγραφιές και λουλούδια στην πόρτα της Πάπιας μέχρι που αποφασίζει να κάνει κάτι ασυνήθιστο για να την εντυπωσιάσει. Εξασκείται για το ψηλότερο άλμα στον κόσμο όταν ξαφνικά πέφτει και τραυματίζεται. Η Πάπια σπεύδει να τον βοηθήσει και τον περιποιείται και στη συνέχεια αποκαλύπτεται πόσο συμπαθούν ο ένας τον άλλον. Από τότε αγαπιούνται βαθιά καθώς η αγάπη δεν γνωρίζει σύνορα.

Ένα εξαιρετικό, μέσα στην απλότητα του,  ανάγνωσμα, μια διαχρονική ιστορία που μαγνητίζει μικρούς και μεγάλους από έναν συγγραφέα και εικονογράφο που τιμήθηκε με το βραβείο Hans Christian Andersen το 2004 για την μακρά προσφορά του στην παιδική λογοτεχνία. Συνιστούμε όλα τα βιβλία του αλλά το συγκεκριμένο παραμένει το αγαπημένο μας.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s