Τικ και Τέλα : Το Μπαλόνι 🎈

DSC_1880

DSC_1881

Διαβάσαμε το Τικ και Τέλα:Το Μπαλόνι 🎈Απολαύσαμε ιδιαίτερα τόσο την ιστορία όσο και την εικονογράφηση. Επειδή έτυχε να έχουμε διαβάσει το πρωτότυπο κείμενο, μπορούμε να πούμε ότι η απόδοση στα ελληνικά, η οποία έγινε από τον γνωστό συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά, είναι ευρηματική και αξιόλογη. Έπειτα από επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας λύθηκε κ η απορία γιατί επιλέχτηκαν τα συγκεκριμένα ονόματα Τικ και Τέλα όταν σε πολλές μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες διατηρήθηκαν τα  Pip και Posy. Ο ίδιος δήλωσε: “Τα Αγγλικά ονόματα δεν θα άγγιζαν τους αναγνώστες, άρα αποφάσισα ότι χρειάζονται νέα ονόματα και ήθελα να ακολουθήσω τη λογική του μονοσύλλαβου και δισύλλαβου πρωτότυπου. Παίζοντας με διάφορες παραλλαγές συμφώνων και φωνηέντων, έφτασα σε αυτό το αποτέλεσμα που, όπως φαίνεται, άγγιξαν για τα καλά τους αναγνώστες”.

Σίγουρα ο Τικ και η Τέλα έχουν γίνει αγαπημένα αναγνώσματα πολλών παιδιών και γονιών που συχνά συλλέγουν τα βιβλία της σειράς. Ο  Axel Scheffler είναι ο δημιουργός των πετυχημένων παραμυθιών τα οποία απευθύνονται σε αναγνώστες 1 έτους+ και κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Τικ και η Τέλα πηγαίνουν μια βόλτα με το ολοκαίνουριο κόκκινο μπαλόνι τους όπου όλοι το θαυμάζουν και χαμογελούν στη θέα του. Ξαφνικά, το μπαλόνι φεύγει από τα χέρια του Τικ και πετάει ψηλά και μακριά μέχρι που σκάει. Ο Τικ είναι στεναχωρημένος και μοιάζει απαρηγόρητος. Για να δούμε τι θα σκαρφιστεί η Τέλα για να του φτιάξει τη διάθεση!

the-red-balloon-ss3

Εκτός του ότι είναι μια καλογραμμένη ιστορία, μου έφερε στο νου μια νοσταλγική μικρού μήκους ταινία ονόματι The Red Balloon του Albert Lamorisse του 1956 που πολύ θα ήθελα να δω ξανά μαζί με την κόρη μου όταν αυτή μεγαλώσει λίγο. Εκεί ένα νεαρό αγόρι κυκλοφορεί με ένα ‘ατίθασο’ κόκκινο μπαλόνι στους δρόμους του Παρισιού βιώνοντας μια μέρα που παρεκκλίνει από τις συνηθισμένες σχολικές του μέρες.The-Red-Balloon-1956

Τόσο το βιβλίο του Axel Scheffler όσο και η ταινία που ανέφερα από σπόντα παραπάνω αξίζουν της προσοχής σας και του χρόνου σας!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s