Τα Τρία Μικρά Λυκάκια του Ευγένιου Τριβιζά

 

Πώς θα καταφέρουν τα τρία μικρά λυκάκια να αντιμετωπίσουν το Ρούνι Ρούνι, το ύπουλο κακό γουρούνι; Πώς θα αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις του αφού όλα τα σπιτάκια που χτίζουν γίνονται συντρίμμια άπαξ ο Ρούνι Ρούνι αποφασίσει να φυσήξει με θυμό και φόρα όταν δεν του ανοίγουν εδώ και τώρα; Και όταν δεν φυσάει, το ύπουλο γουρούνι επιστρατεύει τα εργαλεία του, το σφυρί του και το κομπρεσέρ. Τα τρία μικρά λυκάκια χτίζουν κάθε φορά και πιο γερό σπίτι, με πιο ανθεκτικά υλικά και πιο γερά θεμέλια αλλά η κατάληξη είναι πάντα η ίδια. Μήπως οι ψηλοί τοίχοι, οι τσιμεντένιες πόρτες, τα ατσάλινα συρματοπλέγματα και οι αλυσίδες δεν θα τους γλιτώσουν από τη μανία του Ρούνι Ρούνι;

Ένα κλασσικό παραμύθι αντιστρέφεται από τον επιδέξιο παραμυθά Ευγένιο Τριβιζά και αυτή τη φορά υπάρχουν τρία μικρά λυκάκια στην θέση που είχαν στην παραδοσιακή ιστορία του James Halliwell Phillips Τα Τρία Μικρά Γουρουνάκια. Και τολμώ να πώ, πως ο Τριβιζάς, μάστορας της φαντασίας και κουβαλητής της αγάπης, προωθεί μηνύματα συμφιλίωσης και αλληλοκατανόησης. Το τέλος του παραμυθιού αφήνει μια γλύκα στην καρδιά του αναγνώστη και το αίσθημα της λύτρωσης είναι πρόδηλο . Ο Ρούνι Ρούνι θυμίζει το λιοντάρι του Αισώπου που είχε ένα αγκάθι στην πατούσα του και βρύχονταν. Έτσι και τα τρία μικρά λυκάκια, τη στιγμή που δημιουργούν κάτι με αγάπη και μεράκι και όχι με φόβο, κατορθώνουν να βγάλουν το αγκάθι από την καρδιά του Ρούνι Ρούνι και να τον μεταμορφώσουν από κακό και ύπουλο σε ένα φίλο. Ας θυμηθούμε εξάλλου οτι  ετυμολογικά ότι το επίθετο ὕπουλος σημαίνει  κάτω από την ουλή, και αρχικά σήμαινε αυτός που φέρει κρυφές πληγές.

Ένα πραγματικά αξιόλογο εργό με ευχάριστη εικονογράφηση από την Helen Oxenbury που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s